Norske tradisjoner, nye generasjoner

Ta vare på sølvet

HVORDAN IVARETA SØLV

 

Norsk Gull & Sølv har restaurert sølv i mange år. Vi ønsker å gi noen råd for hvordan du best passer på sølvet ditt, slik at det holder seg i generasjoner.

Sølv oksiderer (irrer), og kan også få riper. Riktig rengjøring, pussing og oppbevaring hjelper deg å ivareta sølvet og minimere vedlikeholdsarbeidet.

For deg som ikke gidder å lese resten så er noen av rådene:

  1. Ikke rengjør kniver i oppvaskmaskinen.
  2. Dersom du bruker sølvdip/sølvrens (væske) istedetfor sølvpuss (krem/pasta), ha gjenstandene nedi kun i få sekunder, og sørg for skikkelig såpevask og skylling etterpå.
  3. Minimer sølvets tilgang til oksygen (luft) ved oppbevaring.
  4. Aldri ha strikk rundt sølvet.
  5. Hold sølvet unna salt på langsiktig basis, og vask etter bruk.

 

Rengjøre sølv

Som faginstans på sølv skal man helst anbefale håndvask med vanlig oppvaskmiddel (Zalo e.l.). Verken vanlig oppvaskbørste eller klut vil skade sølvet. Man bør skylle av i rent vann. Om man ønsker å unngå flekker bør sølvet tørkes av for hånd.

Oppvaskmaskin kan imidlertid også brukes, men da gjelder det kun rene sølvgjenstander (gafler, skjeer, etc). Prøv å unngå at sølv og stålgjenstander ligger mot hverandre, da dette kan gi en kjemisk reaksjon med misfarging som resultat. Sølvbestikk bestående både av sølv og stål (f.eks. kniver) bør derfor ikke vaskes i oppvaskmaskinen! Sammenliknet med håndvask gir den lange, fuktige og varme vaskesyklusen både potensial for misfarging i overgangen mellom skaft og blad, samtidig som midlene inni skaft (harpiks, lim) vil kunne løsne, sive ut og føre til at skaftet løsner. Kniver som går i stykker i oppvaskmaskin er en av flere grunner til at kniver er sjeldnere tilgjengelig i bruktmarkedet enn f.eks. skjeer. Som ved håndvask må gjenstander tørkes over dersom man vil unngå flekker.

 

Pusse sølv

Om sølvet først har oksidert må det behandles for å få tilbake sin glans.

Varehandelen er full av ulike sølvmidler, enten du går på dagligvarebutikken, til gullsmeden, eller handler via oss. Kort sagt fungerer det meste forutsatt korrekt bruk og litt innsats.

 

Sølvdip/sølvrens

Dette er latmannsmetoden der man kun dypper sølvet i sølvdip/-rense væske, og det er alt som skal til for å få bort vanlig oksidering. Nøkkelen er å starte forsiktig med eksponering i kun få sekunder!

Det er nemlig viktig å forstå hvor sterk slik væske er! Dersom man lar en 830s gjenstand bli eksponert for lenge i slik væske vil man først miste patinaen som noen ønsker som kontrast i gropene på visse bestikkmønstre (f.eks. Telesølv), deretter vil man etse videre forbi det ytre rene sølvlaget, og til slutt ende opp med en matt, litt gulaktig gjenstand. Norsk 830s har nemlig i motsetning til hva mange tror (og i motsetning til det renere 925s, også kalt sterling sølv) ikke sølvfarge som sin naturlige farge, men er egentlig litt gulaktig. Ved produksjon av norsk 830s legges det på et ytre lag med rent sølv som gir fargen og glansen folk flest forbinder med sølv.

Vi mener bruk av slike væsker er helt ok dersom du:

  • oppbevarer sølvet riktig (slik at du ikke trenger å bruke slik væske så altfor mange ganger gjennom sølvets levetid)
  • er forsiktig med hvor lenge sølvet er eksponert til væsken
  • umiddelbart skyller bort resterende sølvdip/sølvrens væske slik at etsingen ikke fortsetter (helst vaske i såpevann, skylle og tørke).

For smykker er slik væske gunstig, igjen forutsatt god skylling etterpå, bl.a. fordi smykker ofte er 925s og fordi vanlig pussing kan være vanskelig avhengig av formen.

 

Pussemidler

Istedetfor en væske snakker vi her om ulike typer sølvkrem/-pasta/-puss som typisk smøres på en påføringspute, klut eller svamp, og så gnis på sølvet. Dette er og har vært den klart vanligste måten å pusse sølv på i Norge gjennom generasjoner, og fungerer utmerket. Etter litt jobbing av kremen/pastaen/pussen mot den sølvgjenstanden så løsner oksideringen. Man gir dernest gjenstanden en grovskyll, litt såpevask, en sluttskyll og tørker tilslutt over med ren og tørr klut/håndkle.

Relatert til dette finnes også poleringskluter, poleringshansker m.fl. som er ferdig innsatt med sølvmiddel. Man slipper da påføring av sølvpuss, og kan simpelthen gå direkte til å gni kluten/hansken mot gjenstanden som skal pusses. Oksideringen vil da avsettes mot kluten/hansken. Man bør fortsatt gi gjenstanden litt såpevask, skyll og tørk, slik at sølvmiddelet (og eventuelt smaken av sølvmiddelet) fjernes fra gjenstanden. Man skal aldri vaske slike kluter/hansker da hele poenget er at sølvmiddelet må forbli i kluten/hansken. For at det innsatte sølvmiddelet ikke skal tørke ut anbefaler vi at man mellom bruk oppbevarer slike kluter/hansker i lufttett plastpose.

 

Oppbevare sølv

Det er to forhold å tenke på:

  • unngå riper
  • unngå oksygen.

 

Mange ønsker å oppbevare sølvet i tekstilposer. Som bildet viser finnes det ulike typer av ulikt materiell, farge og størrelse. Noen av disse er innsatt med sølvmidler som skal motvirke oksidering/irring. Posene har lommer til typisk 12 gjenstander.

Et alternativ er å benytte syrefrie plastlommer laget for sølvbestikk. Norsk Gull & Sølv leverer som standard alt vårt bestikk i slike plastlommer. Ovenstående bilde viser de 5 standardstørrelsene tilgjengelig fra landets mest kjente grossist (fra venstre: Større bestikkdeler, spisekniver, spisegafler/-skjeer/diverse serveringsbestikk, kakegafler/dessertskjeer/mindre serveringsbestikk, teskjeer/koldtgafler). Vi selger disse enkeltvis under Utstyrsdelen av nettsiden.

 

Unngå riper

Fra vår side vil både tekstilposer og plastlommer gjøre jobben med å motvirke riper dersom man begrenser seg til en gjenstand pr lomme. Man kan fint ha mer enn en gjenstand pr lomme også såfremt sølvet ligger vibrasjonsfritt ved normal oppbevaring, men vi anbefaler det ikke dersom det er snakk om skarpe ting som f.eks. kniver.

Plastlommene har den fordelen at de tar vesentlig mindre fysisk plass, da lommene med gjenstandene kan "brettes".

Tekstilposene er vel i de flestes øyne vesentlig penere. De tekstilposene som er innsatt med sølvmiddel vil imidlertid over tid, etter noens mening, kunne avsette enn viss "smak" på bestikket. Posene kan selvsagt vaskes, som vil fjerne sølvmiddelet og dermed enhver antydning til "smak".

 

Unngå oksygen

Et av de råd Norsk Gull & Sølv stadig poengterer til kundene er viktigheten av å minimere sølvets tilgang oksygen under oppbevaring. Det er vårt enkleste råd for deg som ikke liker å pusse sølv så ofte.

Plastlommene har her en fordel, men vil vil alltid likevel anbefale at disse igjen oppbevares inni en større plastpose.

På samme måte har vi begrenset respekt for tekstilposer som hevder de er innsatt med sølvmiddel som motvirker oksidering. Vi vil alltid anbefale at slike tekstilposer legges inni lufttette plastposer for å unngå at du må pusse sølvet oftere enn nødvendig.

Dersom du legger sølvet i en skuff eller i en safe vil normalt oksygentilgangen være mindre, særlig i sistnevnte som ofte har luft tetting som del av brannsikringen. Men legging i gode plastposer er aldri feil!

 

Hva skal du aldri gjøre?

Ikke ha strikk rundt sølvet ditt! Dette vil lage merker som er svært vanskelig å få bort, og har strikk ligget lenge mot sølvoverflaten kan sølvet være ødelagt for alltid.

Videre vil sølvet irre hurtig, og over tid ødelegge glansen fullstending, dersom det er eksponert mot salt. Korpus (gjenstander) som saltkar eller saltskåler ble derfor ofte laget i glass, med en ramme i sølv. Saltskjeer forutsettes vasket mellom bruk. Saltbøsser vil bli sorte innvendig, men her er nøkkelen å passe på at salt ikke ligger der toppen skrus på. 

 

Profesjonell restaurering av sølv

Gull og sølvsmeder, og selvfølgelig Norsk Gull & Sølv, benytter maskinelt utstyr og kjemiske midler ikke normalt tilgjengelig for folk flest. Dette inkluderer spesialiserte poleringsmaskiner, slipe- og poleringsskiver med ulik form, dimensjon og laget av ulike materialer, spesielle pastaer for å rense og fjerne riper, andre poleringskremer for sluttfinishen.

Norsk Gull & Sølv (og trolig de fleste andre profesjonelle tilbydere?) vil aldri oppgi nøyaktig hvilken kombinasjonen av poleringshastighet, type slipe- og poleringsskiver, type slipepasta og poleringskrem, og nøyaktig prosess som brukes for å restaurere brukt sølv på optimal måte. Fra vår side har det vært en stadig utvikling over år for å finne den prosess og de kombinasjonene som gir det best sluttresultatet.

Grovt sett består imidlertid vår prosess av at hver eneste gjenstand som vi selger gjennomgår:

  • sjekk mot bulker og skader
  • forsiktig bortsliping av fine riper med egnet slipeskive og slipepasta
  • tørking for hånd av overflytende slipepasta
  • sluttpolering med samme finish krem som dagens norske produsenter av nytt bestikk benytter, og med (annen) egnet poleringsskive
  • ilegging i syrefrie plastlommer med minimal menneskekontakt etter siste polering.

Utgangspunktet vil alltid ha noe å si, og vi foretrekker forsiktig restaurering for ikke å skade det ytre rene sølvlaget på bestikket. Vi får derfor sjeldent bort enhver ripe på bestikket vi selger. Norsk Gull & Sølv opplever imidlertid ofte begeistring fra kunder når de ser kvaliteten på det vi leverer, og det hender rett som det er at kunder utbryter at "sølvet ser jo helt nytt ut".